Teràpia sexual

terapia sexual textEls problemes sexuals es donen en un alt percentage de la població, i són causa de malestar emocional i patiment psicològic, però també és freqüent que, per causes culturals i/o socials, es mantinguin ocults, i per això és motiu de relativament poques consultes, tant mèdiques com psicològiques.

Quan es produeix una disfunció sexual és molt important realitzar un diagnòstic diferencial, per a descartar una possible patologia orgànica o funcional. No obstant, la major part dels trastorns sexuals acostumen a estar associats a causes psicològiques, sense causa orgànica que els justifiqui.

Les disfuncions sexuals es deuen, en gran part, a la manca d'un correcte aprenentatge sexual. El desconeixement i la mala gestió dels problemes sexuals, és causa en els adults de conductes primitives en la seva vida amorosa.

Quant millor ens coneixem a  nosaltres mateixos i a les nostres formes de comportament sexual, més fàcil ens resulta modificar les alteracions existents.

Quan un/una pacient i la seva parella consulta al terapeuta sexual, normalment és amb una certa barreja d'esperança i escepticisme. Aquesta ambivalència prové dels múltiples intents sense èxit de resoldre el problema. Les pors i les frustracions s'han aculmulat al llarg del temps, i ara el tema sexual provoca sentiments negatius en la persona que pateix una disfunció sexual, sentiments que a la vegada retroalimenten la pròpia disfunció.

En ocasions, resulta difícil discernir si els problemes psicològics que pugui tenir una persona, o una parella, són la causa dels problemes sexuals o, per contra, si són aquestes disfuncions les que han provocat els problemes personals o de relació amb la parella. Moltes vegades el problema sexual és conseqüència directa dels problemes de relació amb la parella.

L'eficàcia dels programes terapèutics moderns en el tractament de les disfuncions sexuals es deu a l'elaboració d'estratègies terapèutiques que reconeix l'important treball pedagògic a l'incorporar la cooperació i participació directa del pacient en el seu propi esforç terapèutic.